Bøger / faglitteratur

Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse : Marshallhjælp, kold krig og transatlantiske forbindelser, 1945-1956


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En undersøgelse af hvorledes den danske fagbevægelse forholdt sig til, medvirkede til og blev påvirket af sin involvering i Marshallhjælpen, - og hvilke implikationer dette engagement fik for samfundsudviklingen.

Indhold

Marshallplanen og kampen om fagbevægelsens sjæl (Amerikansk fagbevægelse : patriotisme og antikommunisme ; Amerikansk fagbevægelse i offensiven ; Splittelsen af Det Faglige Verdensforbund og dansk fagbevægelses tilhørsforhold ; Dansk fagbevægelse og Marshallplanen) ; Øst, vest, hjemme bedst? : Marshallplanen og den danske fagbevægelses besøg i USA (Teknisk bistand ; Fagforeningstoppen i USA ; Menige fagforeningsmedlemmer i USA) ; Amerikanske myndigheder og dansk fagbevægelse : ideologi, efterretninger og propaganda (Amerikansk rapportering om dansk fagbevægelse ; Amerikansk propaganda rettet mod arbejderbevægelsen i Danmark ; Produktivitetsideologiens reception i Danmark) ; Konklusion : selektiv amerikanisering "by invitation"


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2012

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 16. jan. 2012

Udover til historikere henvender bogen sig til interesserede i fagbevægelsens og efterkrigstidens historie. Kan også anvendes i undervisningssammenhænge på gymnasieniveau.

Den amerikanske indflydelse på udviklingen i den vestlige verden efter 2. verdenskrig er kendt for de fleste. Indflydelsen gjorde sig også gældende inden for fagbevægelsen, og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Dino Knudsen behandler her den danske fagbevægelses forhold til amerikaniseringen, hvorledes man forholdt sig til, medvirkede og involverede sig i Marshall-planen og konsekvenserne heraf. Af samme grund skildrer bogen også udviklingen i den amerikanske fagbevægelse og på den internationale arena. Der er tale om spændende historieforskning, som udvider og nuancerer forståelsen af dansk fagbevægelse i perioden frem til midt i 1950'erne, og hvordan det påvirkede udviklingen i Danmark.

Emnet er ikke tidligere særskilt behandlet, og er ifølge forfatteren heller ikke nævneværdigt behandlet hverken i generelle historiske værker eller SD's og DKP's politiske historie. Peer Henrik Hansens bog Da yankee'erne kom til Danmark, 2008 skildrer samarbejdet mellem dansk og amerikansk efterretningstjeneste i perioden frem til 1948.

En velskrevet og så godt som uudforsket historie om dansk fagbevægelses forhold til amerikaniseringen efter 2. verdenskrig, Marshall-planen og relationerne til amerikansk fagbevægelse.


Weekendavisen

d. 27. jan. 2012

af

af

Joakim Jakobsen

d. 27. jan. 2012


Temp

Nr. 5 (2012)

af

af

Klaus Petersen

Nr. 5 (2012)


Det ny Clarté

Årg. 7, nr. 20 (2012)

af

af

Claus Bryld

Årg. 7, nr. 20 (2012)



Informationer og udgaver