Gå til indholdAmerikaniseringen af den danske fagbevægelse : Marshallhjælp, kold krig og transatlantiske forbindelser, 1945-1956


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

245 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2012

Originaludgave

2012


Beskrivelse


En undersøgelse af hvorledes den danske fagbevægelse forholdt sig til, medvirkede til og blev påvirket af sin involvering i Marshallhjælpen, - og hvilke implikationer dette engagement fik for samfundsudviklingen


Anmeldelser (7)


16. jan. 2012

Udover til historikere henvender bogen sig til interesserede i fagbevægelsens og efterkrigstidens historie. Kan også anvendes i undervisningssammenhænge på gymnasieniveau.

Den amerikanske indflydelse på udviklingen i den vestlige verden efter 2. verdenskrig er kendt for de fleste. Indflydelsen gjorde sig også gældende inden for fagbevægelsen, og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Dino Knudsen behandler her den danske fagbevægelses forhold til amerikaniseringen, hvorledes man forholdt sig til, medvirkede og involverede sig i Marshall-planen og konsekvenserne heraf. Af samme grund skildrer bogen også udviklingen i den amerikanske fagbevægelse og på den internationale arena. Der er tale om spændende historieforskning, som udvider og nuancerer forståelsen af dansk fagbevægelse i perioden frem til midt i 1950'erne, og hvordan det påvirkede udviklingen i Danmark.

Emnet er ikke tidligere særskilt behandlet, og er ifølge forfatteren heller ikke nævneværdigt behandlet hverken i generelle historiske værker eller SD's og DKP's politiske historie. Peer Henrik Hansens bog Da yankee'erne kom til Danmark, 2008 skildrer samarbejdet mellem dansk og amerikansk efterretningstjeneste i perioden frem til 1948.

En velskrevet og så godt som uudforsket historie om dansk fagbevægelses forhold til amerikaniseringen efter 2. verdenskrig, Marshall-planen og relationerne til amerikansk fagbevægelse.

Lektørudtalelse

Af

Bent Birk Kristensen

Weekendavisen

Af

Joakim Jakobsen

d. 27. jan. 2012

1066 [online]

Af

Sissel Bjerrum Fossat

Årg. 42, nr. 3 (2012)

Modkraft [online]

Af

Jens Kristian Jensen

2012-01-27

Tidsskrift for arbejdsliv

Af

Knud Knudsen

Årg. 14, nr. 2 (2012)

Temp

Af

Klaus Petersen

Nr. 5 (2012)

Det ny Clarté

Af

Claus Bryld

Årg. 7, nr. 20 (2012)


Informationer og udgaver

Bog

2012