Bøger / faglitteratur / erindringer

American sniper : en navy SEAL's rystende beretning om, hvordan han blev USA's mest dødbringende snigskytte nogensinde


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
393 sider
Udgivet
2013
Ophav
Genre og form
erindringer

Beskrivelse


Chris Kyle (f. 1974) fortæller om sine erfaringer på slagmarken i Irak, om træningen, om den uendelige ventetid mellem sammenstødene med fjenden, om drabene og om sine følelser, når kammeraterne blev såret eller dræbt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2012

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 23. nov. 2012

Bogen henvender sig især til læsere med interesse for soldaters egne beretninger om deres indsats og desuden i nogen grad til de interesserede i konflikterne i Irak m.v., samt interesserede i en specialstyrkes psyke og holdninger.

Forfatteren er den snigskytte i den amerikanske hær, der har begået flest bekræftede drab. Som medlem af flådens eliteenhed Navy SEAL var han ofte indsat i Irak i 1999-2009 og dræbte mindst 160 (og sandsynligvis mange flere) bevæbnede oprørere, terrorister og kriminelle, kort sagt alle slags onde møgsvin, (hans egne ord). I en adrenalinfyldt, ærlig og kontant form fortæller han om sin træning som SEAL og snigskytte, om de forskellige riffeltyper, om voldsomme kampe og drab, samt om at miste venner og kollegaer. Der stikkes ikke noget under stolen. Også forholdet til familien, der kommer i 3. række efter Gud og fædreland, beskrives af ham og tilføjet afsnit af hans kone. Det er også hård læsning.

Der er flere bøger om specialstyrker, hvor også soldater selv fortæller om deres indsats: Navy SEAL Team Six, 2011, de tre bøger af Peter L. Bergen, Mark Owen og Mark Bowden om jagten på Osama, 2012, samt danske Thomas Rathsack. Der er dog ingen, som i den grad blotlægger sin konsekvente sjæl som Chris Kyle, der bl.a. skriver, at det ikke er noget særligt at slå et andet menneske ihjel.

En barsk bog for interesserede i elitesoldaters indsats og samtidig et indblik i deres holdninger. Sprogligt ensformig, men interessant læsning uanset anti- eller sympatier.


Weekendavisen

d. 25. jan. 2013

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 25. jan. 2013