Bøger / faglitteratur / erindringer

Ama'r halshug : et systembarns rå fortælling


Beskrivelse


Henriette Karlsen (f. 1991) beretter om sin opvækst på Amager med en alkoholiseret og voldelig mor, og om livet på gaden som 15-årig, men også om sit opgør med familiens negative sociale arv og det velfærdssamfund, som svigtede hende.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2019

af

af

Hamide Kara

d. 11. sep. 2019

Biografi om Henriette Karlsens opgør med familiens negative sociale arv. Henvender sig til læsere af biografier med interesse for mønsterbrydere.

Bogen indledes med forord af Morten Pape som skriver, at bogen uddeler mavepustere og kæberaslere til de sociale myndigheder og bifalder Henriette Karlsen for ikke at underlægge sig en underklasseskæbne, men at hun valgte kampen for overlevelse. Over dele som "Lorteliv", "Gadeliv" og "Voksenliv" fortæller Karlsen om sin opvækst på Amager med en alkoholiseret og voldelig mor, flugten fra hjemmet som 15-årig, livet på gaden og bosteder og tiltagende hashmisbrug. Karlsen fortæller også om sin deltagelse i programmet "De brændte børn" fra 2016. I bogen finder man uddrag fra Karlsens sociale sagsakter som dokumentation for en række barndomsoplevelser af vold, omsorgs- og systemsvigt. Sidst i bogen finder man Karlsens digt til sin datter Elvira samt efterskrift.

Med et nutidigt sprogbrug byder forfatteren læseren ind på en rå virkelighed, hvor man indser hvilke alvorlige konsekvenser løftebrud og svigt kan afstedkomme. Mange anekdoter fra barndommens Amager, samt kampen for overlevelse i et alkoholiseret og voldspræget miljø, hvor fysisk og psykisk vold er dagligdag, fortælles hudløst ærligt, og især det omgivende samfunds rolle og ansvar er værd at tænke og reflektere over.

Andre erindringsbøger om omsorgssvigt og vanrøgt i barndommen er fx Går du nu, er du ikke længere min datterSort land og Sort landAndre erindringsbøger om omsorgssvigt og vanrøgt i barndommen er fx Går du nu, er du ikke længere min datter og .