Bøger / skønlitteratur / roman

Alt nu : roman


Beskrivelse


Familiehistorie fortalt gennem tre generationer med tråde til Holocaust, BZ-miljøet i 80'ernes Berlin, frem til hovedpersonen Halfdans forsøg på at finde sig selv og sin familie på en rejse gennem Europa til Athen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2019

af

af

Michael Linde Larsen

d. 10. jan. 2019

Fin romandebut om at gå på opdagelse i sin families skæbne og finde sig selv. Henvender sig umiddelbart mest til faste læsere af familiefortællinger, men andre kan godt læse med i Halfdans, Methas og Henrys historier, der binder dem sammen, men som også med hver deres rodløshed, gør det svært at være en tæt familie.

Da Halfdans morfar flytter på plejehjem overlader han Halfdan et ufærdigt romanmanuskript, og beder ham om at færdiggøre det. Halfdan er for det meste ligeglad med sig selv, og har ikke den store erfaring med livet. For at kunne skrive, stjæler han penge fra sin mor og tager på en rejse gennem Europa mod Athen. Mor Metha var i 1980'erne en del af BZ-miljøet i Berlin og har et anstrengt forhold til sin far. Hvad var det Henry oplevede under krigen, og hvem var Halfdans far egentlig? Alle har deres hemmeligheder, men måske kan Halfdans rejse gøre en forskel og knytte dem sammen.

Det er en fin roman med mange spor og temaer. Ikke alle er beskrevet med helt samme dybde. Det fratager dog ikke bogen, at det er en sammenhængende historie og en interessant debut. En moderne slægtsroman, hvor tre generationer kæmper med at få hold på deres liv og skæbne. Vil egne sig godt til læsekredse.

Et andet godt bud på en yngre dansk forfatter, som har skrevet en fængslende slægtsroman er Morten Vittrup med Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke.