Bøger / faglitteratur

Aktionslæring : udvikling af arbejdet og samarbejdet i skolens praksis


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
94 sider: ill.
Udgivet
2019
Ophav
Målgruppe
for pædagoger, for lærere, for folkeskolen
Undervisning
til læreren

Beskrivelse


Gennem cases fra to forskellige skoler, refleksionsspørgsmål og skabeloner til analyse og undersøgende samtaler gives der med bogen det enkelte team en introduktion til aktionslæringen i praksis.
Bogens målgruppe er primært foruden lærere og pædagoger, ledere og tovholdere for læringsteams. Bogen kan i øvrigt bruges af alle med interesse for arbejde med pædagogisk praksis.

Indhold

Skolekulturens betydning for aktionslæring ; Vigtigheden af forskellige blikke på praksis ; Fase 1 - formulering af fokus og planlægning ; Fase 2 - afprøvning og observation af tiltag (aktion) ; Fase 3 - den undersøgende samtale (læring) ; Betydningsfuld forandring - vigtige opmærksomhedspunkter


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 2020

af

af

Boy Olesen

d. 8. jan. 2020

Aktionslæring er et system, der kan bruges som ramme for at udvikle de professionelles arbejde og samarbejde gennem analyser og aktioner til gavn for elevernes læring og trivsel. For alle aktører i skolen, herunder også ledelserne.

Formålet med bogen er at være en praksisnær guide til arbejdet med aktionslæring, og via modeller, cases og spørgsmål at kvalificere diskussioner og valg med udgangspunkt i den eksisterende praksis på en skole. Bogen indleder med en række afklarings-spørgsmål til medarbejdere og ledere for at sikre et fælles udgangspunkt og en enighed om, hvor man vil hen - for så derefter at bruge bogens principper. Bogen inddeler aktionslæringsforløbet i tre overordnede faser: afdækning og formulering af forundring, afprøvning og observation, undersøgende samtale.

En meget relevant og vigtig bog, der styrker det professionelle samarbejde, der er nødvendigt for at sikre en god skole, hvor læring og trivsel er i højsædet. Bogen er meget overskuelig, den er let tilgængelig og de tre faser belægges med en række gode konkrete praksiseksempler med spørgsmål til styrkelse af arbejdet med bogens cases og egen praksis. Gode eksempler på observationsmetoder, video, fotos, lærer-elevlogbøger og interviews med elever. En meget anvendelig bog, og helt sikkert et godt bud på god og nyttig kompetenceudvikling.

Bogen relateres til Didaktionslæring i praksis.


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 57, nr. 3 (2020)

af

af

Katrine Tranum Thomsen

Årg. 57, nr. 3 (2020)