Bøger / skønlitteratur / noveller

Af Dekadent barbari + Holbek som tegner

Del 13 af Sandalserien

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
132 sider: ill.
Udgivet
2016
Ophav
Genre og form
noveller, samfundskritik

Beskrivelse


3 prosalyriske tekster, der emmer af foragt for samfundets institutioner og rummer åndelig længsel efter en ny moral. Samt gengivelse af 10 af Holbeks satiretegninger, med et tilhørende afsnit om Holbek som tegner.

I samme serie


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 19. dec. 2016

Smagsprøver på Johannes Holbek som samfunds- og moralrevser i prosalyriske tekster og tegninger. Til læsere af "Sandalserien" med glemte eller oversete forfattere.

.

Hos JH er det meste sort, i de dystre satiretegninger med den nervøse pen, der spidder samfundsordenen, og i teksterne, der emmer af foragt for samfundets institutioner, rummer meget lidelse og åndelig længsel efter en ny moral og menneskelighed. Man kan som læser ikke lades uberørt af JHs lidenskabelige og tanketætte hallucinerende, men uforløste sjælekval.

JHs arbejde er samlet i Dekadent Barbari bind I og II, udgivet 1904. Bd. I indeholder satiretegninger og filosoferende tekster. Bd. II har de tre tekstlige afsnit, som er indeholdt her. JH søgte, som hovedpersonen i Johannes V. Jensens Einar Elkær at finde oplysning bagom løgn og hykleri. Han var åndsbeslægtet med billedkunstnerne som Rudolph Tegner, J.F. Willumsen, og Jens Lund, og digtere som Kai Hoffmann, Erik Waage og Knud Hjortø.


Weekendavisen

d. 13. jan. 2017

af

af

Lars Bukdahl

d. 13. jan. 2017