Gå til indholdAdam i Paradis : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

303 sider

Udgivet

2021

Originaludgave

2021


Beskrivelse


Historisk roman om kunstmaleren Kristian Zahrtmann, der kort før 1. verdenskrig maler sit skandaløse hovedværk "Adam i Paradis". Til læsere med interesse i dansk kunsthistorie


Anmeldelser (9)


8. apr. 2021

Historisk roman om kunstmaleren Kristian Zahrtmann, der kort før 1. verdenskrig maler sit skandaløse hovedværk "Adam i Paradis". Til læsere med interesse i dansk kunsthistorie.

I 1913 er den kendte maler Kristian Zahrtmann i gang med sit værk "Adam i Paradis", da Hjalmar Sørensen, en gammel bekendt fra Zahrtmanns italienske kunstnerkoloni Civita d'Antino, dukker op. Husbestyrerinden bemærker tørt, hvor meget Hjalmar ligner Zahrtmanns model. Handlingen springer i tid og sted til bl.a Italien i 1911, hvor der kommer et brud mellem Zahrtmann og Hjalmar. Igennem bogen er der datidige bilag fra bl.a Zahrtmanns breve og avisartikler om Den Store Sædelighedsaffære 1906-07, hvor mange homoseksuelle blev arresteret, og som Hjalmar Sørensen var involveret i. Forfatteren udgav senest den postapokalyptiske roman Alle himlens fugle


i 2020I 1913 er den kendte maler Kristian Zahrtmann i gang med sit værk "Adam i Paradis", da Hjalmar Sørensen, en gammel bekendt fra Zahrtmanns italienske kunstnerkoloni Civita d'Antino, dukker op. Husbestyrerinden bemærker tørt, hvor meget Hjalmar ligner Zahrtmanns model. Handlingen springer i tid og sted til bl.a Italien i 1911, hvor der kommer et brud mellem Zahrtmann og Hjalmar. Igennem bogen er der datidige bilag fra bl.a Zahrtmanns breve og avisartikler om Den Store Sædelighedsaffære 1906-07, hvor mange homoseksuelle blev arresteret, og som Hjalmar Sørensen var involveret i. Forfatteren udgav senest den postapokalyptiske roman Alle himlens fugle i 2020.

Bogen indskriver sig i den nye bølge af exofiktive romaner, der som modsvar på autofiktionen ikke beskriver forfatteren selv, men i stedet en af historiens glemte bipersoner. Datidens stemninger, lyde og lugte både i København og det solbeskinnede Italien genoplives og Zahrtmanns raffinerede sprogbrug er sjovt at læse. De mange bilag kan godt virke som et faglitterært fremmedelement i teksten, men de understreger samtidigt at hovedpersonerne levede i en historisk virkelighed.

Kvinde set fra ryggen


Cahun


af Jesper Wung-Sung og Cahun af Kristina Stoltz er begge exofiktive romaner som finder sted i et kunstnermiljøKvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung og af Kristina Stoltz er begge exofiktive romaner som finder sted i et kunstnermiljøKvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung og Cahun af Kristina Stoltz er begge exofiktive romaner som finder sted i et kunstnermiljø.

Lektørudtalelse

Af

Jens Rasmussen

Kristeligt dagblad

Af

Thomas Reinholdt Rasmussen

d. 19. maj. 2021

Berlingske tidende

Af

Anne Sophia Hermansen

d. 13. maj. 2021

Politiken

Af

Benedicte Gui de Thurah Huang

d. 8. maj. 2021

Jyllands-posten

Af

Niels Lillelund (f. 1965)

d. 8. maj. 2021

Weekendavisen

Af

Linea Maja Ernst

d. 7. maj. 2021

Information

Af

Bodil Skovgaard Nielsen

d. 7. maj. 2021

Point of view international [online]

Af

Carina Wøhlk

2022-03-19

Litteratursiden.dk [online]

Af

Britta Riis Langdahl

2021-05-05


Informationer og udgaver

Bog

2021

Lydbog (cd-mp3)

2021

Lydbog (net)

2021

Ebog

2021