Bøger / faglitteratur / bibliografier

Abildgaard som arkitekt : former og farver


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om kunstneren Nicolai Abildgaards (1743-1809) virke som bygningskunstner og indretningsarkitekt.

Indhold

Forudsætninger (Nicolai Abildgaard - en kort biografi ; Forudsætninger som arkitekt ; Forudsætninger som farvedesigner) ; Værkerne (Arveprinsens Amalienborg-palæ ; De borgerlige byhuse ; Parkbygningerne ; Det lille landsted - Spurveskjul) ; Konklusioner (Abildgaards formsprog som arkitekt og interiørkunstner ; Abildgaard som farvedesigner)


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2019

af

af

Helle Laursen

d. 19. sep. 2019

Kunstneren Nicolai Abildgaard (1743-1809) er en kendt skikkelse i dansk kunsthistorie. I dette værk sættes der fokus på hans virke som bygningskunstner og indretningsarkitekt, et mindre kendt aspekt af Abildgaards livsværk. For kunstinteresserede læsere.

Kunsthistoriker Hanne Raabyemagle og konservator Line Bregnhøi fra Nationalmuseet belyser Abildgaards virke som bygningsarkitekt. Forordet er skrevet af Dronning Margrethe, derefter gives et indblik i metoder og baggrund, inden der følger en gennemgang og analyse af flere bygningsværker og interiørdesign tegnet af Abildgaard. Bogen indeholder et resumé på engelsk, noter, litteraturliste samt personregister. Indbundet.

To særdeles kompetente forfattere belyser Abildgaards arkitektur og farvepallet. Raabyemagle har i en årrække forsket i kunstnerens virke som arkitekt, og Bregnhøi fra Nationalmuseet har siden 1980'erne deltaget i farvearkæologiske undersøgelser af flere af Abildgaards interiører. Det er blevet til en usædvanlig flot og gennemarbejdet kunstbog. Gennemillustreret med mange smukke farvegengivelser.

Maleren Nicolai Abildgaard, fra 1999, klarlægger kunstnerens forhold til traditionen og historiemaleriet, hvorimod Patrick Kragelunds alment tilgængelige disputats Abildgaard, også fra 1999, tager udgangspunkt i kunstnerens bogsamling og hans optagethed af oplysningstidens tanker.


Kristeligt dagblad

d. 24. feb. 2020

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 24. feb. 2020


By og land

2020, nr. 129

af

af

Margrethe Floryan

2020, nr. 129


Arkitekten

Årg. 122, nr. 4 (2020)

af

af

Jannie Rosenberg Bendsen

Årg. 122, nr. 4 (2020)