Bøger / faglitteratur

Året uden sommer : fortællinger fra Utøya


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
329 sider
Udgivet
2013
Ophav

Beskrivelse


Beretninger fra ofre og vidner om hændelserne på den norske ø Utøya den 22. juli 2011, da en gruppe unge mennesker blev udsat for en terrorhandling, og om traumet og sorgarbejdet i tiden efter, samt om den type gerningsmænd som efterforskerne kalder "de ensomme ulve".

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2013

af

af

Kent Skov

d. 11. juni 2013

Bogen har bred appel til læsere og fagfolk, der er interesserede i både drabssager og terroraktioner. Bogen her kommer rundt om flere aspekter og begivenheder og er derfor også interessant for dem, der har læst de øvrige bøger om sagen.

Denne bog om tragedien på Utøya er skrevet af en norsk forfatter og socialantropolog, Erika Fatland. Det præger den på en gang medrivende og nøgterne beskrivelse af begivenhederne. Hun gengiver en række øjenvidneberetninger under Breiviks terrorhandling og samtaler med pårørende og kombinerer skæbneberetningerne med selve hændelsesforløbets faktuelle begivenheder og den omdiskuterede politiindsats og den ikke særligt vellykkede redningsaktion. Hun kan på baggrund af den tid, der nu er gået også beskrive de eftervirkninger, begivenhederne har haft på både overlevende og pårørende til de døde, der må leve med tragedien. Retssagen beskrives også og det særlige psykologiske og juridiske spil, der har kendetegnet processen om Breivik. Endelig drages paralleller til aktioner af andre terrorister i kategorien "ensomme ulve".

Fatland har skrevet også bogen Englebyen om terrorangrebet på en skole i den nordkaukasiske by Beslan. Om Utøyatragedien findes også Piscot: Jeg lever, far og Flugten fra Utøya.

En på samme tid seriøs og dramatisk beskrivelse af de tragiske begivenheder ved massakren på Utøya i 2011 med øjenvidneberetninger og de personlige omkostninger, begivenhederne har haft på overlevende og pårørende. Også om den senere retsproces.


Politiken

d. 22. juli 2013

af

af

Edel Hildebrandt

d. 22. juli 2013


Kristeligt dagblad

d. 1. aug. 2013

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 1. aug. 2013