Bøger / skønlitteratur / roman

999 : den sidste vogter


Beskrivelse


Et håndskrift er af familien de Mola blevet bevogtet gennem flere hundrede år: Pico della Mirandolas 900 teser om religionernes oprindelse og de ekstra 99 teser, som for alvor vil ødelægge fundamentet for den kristne kirke. Det hemmelige dokument må familien kæmpe for såvel under renæssancen, som under 1930'ernes facisme og frem til vore dage.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2011

af

af

Helle Winther Olsen

d. 22. mar. 2011

Charmerende roman om et hemmeligholdt håndskrift fra renæssancen, der er gået i arv hos de Mola familien gennem flere hundrede år, og nu dukker op hos den sidste arving. En historisk og filosofisk knaldperle, der finder sine læsere blandt elskere af historiske mysterier, hemmelige dokumenter osv. Titlen og den gode bagsidetekst tiltrækker det rigtige publikum.

En mand arver fra sin farfar et hemmeligt håndskrift, som har været i familiens eje siden renæssancetiden. Romanen fortæller i parallelle krydsklip dets oprindelseshistorie i renæssancens Italien, og hvordan farfaren måtte kæmpe for den med sit liv i det fascistiske Italien i 1930'erne. Det er selveste renæssancefilosoffen, greve Giovanni Pico della Mirandolas (1463-1494) forkætrede og berømte værk med 900 teser om oprindelsen til de tre hovedreligioner kristendommen, jødedommen og islam, der er i spil. Dertil har forfatteren så føjet yderligere 99 teser, hvis indhold endegyldigt splintrer grundlaget for hele den kristne kirke. Pave Innocens VIII beslaglægger manuskriptet og jagten på greven går i gang; han må for alt i verden ikke åbne munden. Der er selvfølgelig skønne kvinder og ædle mænd, som hjælper ham, og underfundige skildringer af paveskabet og al dets korruption og magtbegærlighed. Historisk korrekt tidsbillede; stemning og atmosfære i top.

Rosens navn, Da Vinci mysteriet og Danteklubben.

Velskrevet, charmerende mysterieunderholdning om renæssancedokument som potentiel bombe under den kristne kirke.


Berlingske tidende

d. 15. apr. 2011

af

af

Jan Hedegaard

d. 15. apr. 2011


Weekendavisen

d. 19. maj 2011

af

af

Morten Beiter

d. 19. maj 2011