Bøger / faglitteratur

23 ting man fortier om kapitalismen


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om kapitalismens væsen, dens karakteristika og myterne om den eksemplificeret i 23 beskrivende udsagn.

Indhold

Det frie marked findes ikke ; Virksomheder bør ikke ledes i deres ejeres interesse ; De fleste mennesker i rige land får mere i løn end de bør ; Vaskemaskinen har ændret verden mere end internettet ; Antag det værste om mennesker, og du får det værste frem i dem ; Større makroøkonomisk stabilitet har ikke gjort verdensøkonomien mere stabil ; Et frit marked gør sjældent fattige lande rige ; Kapital har en nationalitet ; Vi befinder os ikke i en postindustriel tidsalder ; USA har ikke den højeste levestandard i verden ; Afrika er ikke dømt til at være underudviklet ; Regeringer kan godt udpege vinderbrancher ; At gøre rige mennesker rigere gør ikke resten af os rigere ; Amerikanske ledere får for meget i løn ; Mennesker i fattige lande er mere entrepenante end mennesker i rige lande ; Vi er ikke kloge nok til at overlade tingene til markedet ; Mere uddannelse gør ikke i sig selv et land rigere ; Det, der er godt for General Motors, er ikke nødvendigvis godt for USA ; Trods kommunismens fald lever vi stadigvæk i planøkonomier ; Lige muligheder for alle er måske ikke det mest retfærdige ; Store offentlige sektorer gør folk mere åbne for forandring ; Finansielle markeder bør blive mindre og ikke mere effektive ; En god økonomisk politik kræver ikke gode økonomer


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. apr. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. apr. 2016

Hvis du søger grundig viden om, hvad kapitalismen er og hvordan kapitalisme fungerer, er her en tilgængelig indføring. En oplagt bog, hvis du er politisk beslutningstager eller politisk interesseret.

Kritisk indføring i kapitalismens teori og konsekvenser med en ramme i det forfatteren Ha-Joon Chang kalder for "23 ting man fortier om kapitalismen". Det er fx udsagn som "Det frie marked findes ikke", "De fleste mennesker i rige lande får mere i løn end de bør", "Vaskemaskinen har ændret verden mere end internettet", "Afrika er ikke dømt til at være underudviklet", "Mennesker i fattige lande er mere entreprenante end mennesker i rige lande", "Vi er ikke kloge nok til at overlade tingene til markedet". Forfatteren metode er at forklare de 23 ting han siger "man" fortier om kapitalismen. I et konkluderende afsnit giver Ha-Joon Chang sit bud på, hvordan verdensøkonomien genopbygges. Bogen har forord af Mogens Lykketoft, og liste med "7 måder at læse bogen på". Ha-Joon Chang underviser på det økonomiske fakultet på University of Cambridge.

Interessant og tilgængelig indføring, der selvfølgelig kræver at man har interessen, men som ikke kræver akademisk indsigt i økonomisk teori. Ha-Joon Chang tager udgangspunkt i de 23 ting og forklarer meget konkret, men ikke forenklet, hvordan kapitalismen fungerer.

Et kritisk syn på kapitalismen finder man også i Ulighedens økonomi af Thomas Piketty.


Social kritik

Årg. 28, nr. 146 (2016)

af

af

Knud Vilby

Årg. 28, nr. 146 (2016)