Gå til indhold

20 psykologiske eksperimenter - der ændrede vores syn på mennesket

Fysiske materialer leveres til dit lokale bibliotek

Findes på 100 biblioteker -

Sprog

dansk

Længde

448 sider

Udgivet

Bidrag

Thomas Dalsgaard (redaktør),

Mogens Agervold m. fl. (bidrag),

Henrik Høgh-Olesen (redaktør)

Indhold

Indhold: Individet og de andre - socialpsykologiens klassiske eksperimenter (Mathias Lasgaard: Gruppens magt : to plus to kan blive fem, hvis bare vi er mange nok. Henrik Høgh-Olesen: Lydighedens dilemma : almindelige menneskers parathed til at skade uskyldige på ordre fra en autoritet. Rolf Kuschel: Hvordan kan gode mennesker blive onde? : skelsættende begivenheder, der rystede verden. Niels Holm Jensen: Os vs. dem : menneskers automatiske tilbøjelighed til at inddele andre i os og dem-kategorier. Mogens Agervold: Betydningen af de menneskelige relationer i arbejdslivet. Morten Kamp Andersen: Vanens magt. Pygmalion-effekten : når forventninger skaber virkeligheden / Andreas Granhof Juhl & Anne Krogh Madsen)

Menneskets udvikling - behov, tilknytning og indlæring (Boje Katzenelson: Psykologiens opdagelse af livets bånd. Maja O'Connor: Menneskets tilknytning. Peter Krøjgaard: "Jeg ved hvad du tror!" : theory of Mind-feltets fødsel. Kan følelsesmæssige reaktioner være tillærte? / Thomas Dalsgaard & Thomas Nielsen. Thomas Nielsen: Indlært hjælpeløshed. Mikkel Bernt Hansen: Når belønning og ros virker imod hensigten)

Hjernen, sindet og kroppen : og menneskets medfødte programmer (Annette Bohn: Blitzerindringer : når verden står stille et sekund. Erindringer om begivenheder, som aldrig fandt sted : "Lost in the mall"-eksperimentet / Dorthe Berntsen & Anne S. Rasmussen. Spejlneuroner / Anders Degn Pedersen & Karen Marie Diedrichsen. Bobby Zachariae: Betinget indlæring : når hjernen samtaler med immunsystemet. Placebo-effekter : har patienters tanker og følelser indflydelse på, hvor godt en behandling virker? / Lene Vase & Gitte Uldall Petersen. Michael Bang Petersen: Medfødt mistænksomhed : hvordan et kortspil afslørede menneskets natur. Gert Martin Hald: Would you go to bed with me tonight? : hvad mænd og kvinder svarer på seksuelle tilbud fra fremmede)

Anmeldelser (5)

14. apr. 2011

Bogen henvender sig til psykologi-interesserede bredt: Studerende, alment interesserede, måske også fagfolk

.

De 24 forfattere er fortrinsvis cand.psych.'er. Antologien beskriver i 20 kapitler ligeså mange psykologiske eksperimenter som "var skelsættende i psykologiens historie". Herunder også optakten til dem og hvad der videre skete efter eksperimenterne. De er inddelt i tre nogenlunde lige store hovedgrupper: Socialpsykologi, menneskets udvikling samt hjerne, sind og krop. Hovedparten er lidt ældre eksperimenter fra perioden 1920-1980 i USA, men der er også enkelte nyere og fra andre lande. Kendere af psykologi vil genkende navne som Rosenthal, Hawthorne, Milgram og Piaget samt begreber som placebo, pygmalion-effekten, behaviorisme og andre. Alt sammen er skrevet forståeligt og en anelse dramatiseret uden at slække alt for meget på det faglige. Den kan læses i sammenhæng som en introduktion til psykologi, men også som opslagsværk

.

Bogen bringer som sådan ikke noget nyt i forhold til anden psykologisk litteratur. Men ingen andre steder findes en sådan samling og mere detaljeret gennemgang af eksperimenter

.

Bredt tilgængelig introducerende bog om psykologiens landvindinger og højdepunkter igennem de sidste 100 år

Lektørudtalelse

Erik Nicolaisen Høy