Bøger / faglitteratur

20 psykologiske eksperimenter - der ændrede vores syn på mennesket


Beskrivelse


En guidet tour til psykologiens allerstørste opdagelser. Hvordan kan helt almindelige mennesker overtales til at sende stød på 450 volt ind i kroppen på uskyldige medmennesker? Kan man plante falske erindringer om incest i hovedet af børn? Kan andres positive forventninger gøre, at vi rent faktisk præsterer bedre? Og bærer vi alle kimen til at optræde som sadistiske fængselsvagter? I denne bog præsenterer udvalgte eksperter nogle af det tyvende århundredes mest forbløffende psykologiske eksperimenter. Eksperimenterne har alle spillet en afgørende rolle i vores forståelse af mennesket og udgør grundpillerne i moderne psykologi. Som læser får man et førsteklasses kig ind i den eksperimentelle psykologis verden. Hvert eksperiment fungerer som en lille brik i det uendeligt fascinerende puslespil, vi kalder den menneskelige psyke. Bogen henvender sig til alle - den garvede psykolog som læseren uden forhåndskendskab - der nærer interesse for de psykologiske mekanismer, som på godt og ondt udgør menneskesindet. Bogen kan læses som en ren lystvandring heri, men kan med fordel også bruges i undervisningssammenhænge fra og med gymnasieniveau.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2011

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 14. apr. 2011

Bogen henvender sig til psykologi-interesserede bredt: Studerende, alment interesserede, måske også fagfolk.

De 24 forfattere er fortrinsvis cand.psych.'er. Antologien beskriver i 20 kapitler ligeså mange psykologiske eksperimenter som "var skelsættende i psykologiens historie". Herunder også optakten til dem og hvad der videre skete efter eksperimenterne. De er inddelt i tre nogenlunde lige store hovedgrupper: Socialpsykologi, menneskets udvikling samt hjerne, sind og krop. Hovedparten er lidt ældre eksperimenter fra perioden 1920-1980 i USA, men der er også enkelte nyere og fra andre lande. Kendere af psykologi vil genkende navne som Rosenthal, Hawthorne, Milgram og Piaget samt begreber som placebo, pygmalion-effekten, behaviorisme og andre. Alt sammen er skrevet forståeligt og en anelse dramatiseret uden at slække alt for meget på det faglige. Den kan læses i sammenhæng som en introduktion til psykologi, men også som opslagsværk.

Bogen bringer som sådan ikke noget nyt i forhold til anden psykologisk litteratur. Men ingen andre steder findes en sådan samling og mere detaljeret gennemgang af eksperimenter.

Bredt tilgængelig introducerende bog om psykologiens landvindinger og højdepunkter igennem de sidste 100 år.


Berlingske tidende

d. 31. juli 2011

af

af

Henrik Ørholst

d. 31. juli 2011


Kristeligt dagblad

d. 15. aug. 2011

af

af

Søren Hindsholm

d. 15. aug. 2011


Gymnasieskolen

2012, nr. 3

af

af

Jan Bæk

2012, nr. 3



Informationer og udgaver