Bøger / faglitteratur

1915 - da kvinder og tyende blev borgere


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Mænd får valgret, og kvinder går i skole (Junigrundloven - en demokratisk spire ; F for fruentimmere ; 1857 - et godt ligestillingsår for kvinder ; Kvindebevægelsens ryggrad og spydspidser ; Godsejerenes grundlov fra 1866) ; Emancipation ad fordøren og bagdøren (Ægteparret Bajer stifter Dansk Kvindesamfund ; Kvinder får akademisk borgerret ; Emancipation ad bagdøren) ; Arbejderbevægelsens mænd og kvinder i fælles kamp og indbyrdes strid (Arbejderkvinderne, socialismen og valgretten ; Grundlovens frihedsrettigheder gælder ikke socialister ; Socialistiske kvinder organiserer sig ; Valgret som menneskeret, ikke husbonds ret ; Et stjerneskud blandt vaskekoner) ; Kvinders valgretskrav bliver løftestang i forfatningsstriden (Venstre kæmper for parlamentarisme ; F for Fruentimmere i kommunalpolitik ; F for forbrydere ; F for Folkehold ; F for Fattiglem og Fattigrøv) ; Lige ret for mand og kvinde, for rig og fattig, for herremand og tjener (Valgretten tilkæmpes trin for trin ; Kunsten at politisere fra sidelinjen ; Kvinder og tyende får kommunal valgret ; Grundloven 1915 - demokratiets gennembrud)


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2015

af

af

Louise Urban Andersen

d. 9. nov. 2015

Kvinders og tyendes kamp for stemmeret frem til 1915 skrevet af forfatteren til Lillys Danmarkshistorie. Bogen kan læses bredt af alle med interesse for Danmarkshistorie og kan med fordel anvendes til opgaver fra gymnasieniveau.

Efter forordet, der kort gør rede for de mange faser frem til kvindernes valgret i 1915, præsenteres i 5 dele de mange små trin, der er arbejdet med for at gøre Danmark til det demokratiske land, vi kender i dag. Der berettes om, at det ikke kun var kvinder, der ikke havde stemmeret før 1915, men også tyende og mænd under 30 år, samt mænd over 30 år uden egen ejendom. Tidens kvindekamp bliver skildret, og arbejdet med at tilkæmpe sig rettigheder som fx barselsorlov skitseres. Der rundes af med en gennemgang af Grundloven af 1915, der sikrer, at næsten alle myndige får stemmeret. Bogen er rigt illustreret og indeholder litteraturliste.

En grundig gennemgang af mange sider af kampen for kvinders valgret. Bogen er gennemarbejdet, det politiske landskab i tiden skildres rigtig godt og på den måde giver det en god forståelse for de kampe, der har måttet udkæmpes for at nå til det demokrati, vi kender i dag.

I anledning af 100-året for kvinders valgret er der udgivet en del bøger om samme emne, fx Øjeblikke af frihedFik kvinderne ret? og Fik kvinderne ret?I anledning af 100-året for kvinders valgret er der udgivet en del bøger om samme emne, fx Øjeblikke af frihed og .


litteratursiden.dk

d. 13. jan. 2016

af

af

Anny Skov Madsen

d. 13. jan. 2016

Levende og læseværdigt kulturhistorisk værk om kvinders og tyendets kamp for valgret i tiden fra 1849 – 1915 giver en levende fremstilling af tidens modsætninger og klasseforskelle. Pia Fris Laneth ha...


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2016

af

af

Doris Ottesen

d. 5. jan. 2016


Politiken

d. 15. nov. 2015

af

af

Steffen Heiberg

d. 15. nov. 2015


Weekendavisen

d. 13. nov. 2015

af

af

Birte Weiss

d. 13. nov. 2015


Information

d. 10. nov. 2015

af

af

Karen Sjørup

d. 10. nov. 2015