Bøger / faglitteratur

1848 - det europæiske forår


Beskrivelse


Beskrivelse af revolutioner, der overgik Europa i 1848-1849, især de store europæiske lande Frankrig, Østrig, Tyskland, Italien og Ungarn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 3. apr. 2013

En videnstung og forholdsvis tæt beskrevet gennemgang af de frihedsrevolutioner, der fejede hen over Europa i 1848. Det er ikke en bog for nybegynderen, men den godt orienterede historielæser kan i Rapports bog tilegne sig nye detaljer.

Mike Rapport er historiker og underviser ved universitetet i Glasgow. Hans store og kompakte bog er en indgående beskrivelse af et afgørende vendepunkt i europæisk historie, hvis begivenheder trækker tråde op til vores tid. Samfundsomvæltningerne i Tyskland, Frankrig, Østrig, Polen, Ungarn og Italien var alle præget af "ånden fra 1848". De mange begivenheder beskrives ganske detaljeret, men dette forhold understøttes desværre ikke af tekstens disposition, og derfor kan det være vanskeligt at overskue de mange bolde, forfatteren har i luften. De to oversættere har dog gjort et stort arbejde med at få det danske til at flyde trods tekstens kompleksitet.

Den danske historiker Claus Bjørn udgav i 1998 en næsten tilsvarende titel 1848 : borgerkrig og revolution, og her er den danske vinkel naturligvis i hovedsædet, men her er også gode beskrivelser af begivenhederne ude i Europa. Det finder man også i mere overskuelig form i bind 15 af Politikens verdenshistorie.

En omfattende og ikke helt let læst bog, der detaljeret gennemgår samfundsomvæltningerne i 1848/49 i især de store europæiske lande Frankrig, Østrig, Tyskland, Italien og Ungarn.


Jyllands-posten

d. 25. maj 2013

af

af

Henrik Jensen

d. 25. maj 2013


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 198 (2013)

af

af

Jørgen Lassen

Nr. 198 (2013)