10 20 30 metoden : verdens bedste og nemmeste løbetræning

d. 14. okt. 2013

af

af

Anne Grete Jacobsen

I løberkredse er 10-20-30 blevet et kendt og populært begreb, som går på en helt ny form for løbetræning, så der vil være stor interesse for en bog om metoden.

Bogens 2 forfattere er begge ansat ved Institut for Idræt og Ernæring, Jesper Bangsbo er en af verdens førende idrætsforskere og Thomas P. Gunnarsson forsker bl.a. i effekten af intervaltræning. Intervaltræning har været benyttet blandt mange løbere i mange år, men det er en hård træningsform, som kan føre til skader. Bangsbo og Gunnarsson har fundet ud af, at løberen kan nøjes med at spurte i 10 sekunder og alligevel opnå forbedringer. Metoden består i at løbe 30 sekunder i langsomt tempo, 20 sekunder i lidt hurtigere tempo, og 10 sekunder hvor man løber alt det man kan. Træningsformen kan anvendes af løbere på alle niveauer, og den betyder at man ikke er nødt at bruge så megen tid på sin træning. I bogen præsenterer forfatterne træningsmetoden, de fortæller på en let forståelig måde om hvad der sker i kroppen og hvorfor løberen bliver hurtigere og sundere. Bogen afsluttes af tre programmer: til nybegynderen, til motionisten og supermotionisten og 2 bonusprogrammer som går specielt på træning til et 5 km løb og et 10 km løb.

Træningsmetoden har indtil denne bog kun været beskrevet i artikler i tidsskrifter og på nettet.

Denne bog er en let tilgængelig bog om en træningsmetode, som er blevet meget populær blandt løbere på alle niveauer, og jeg tror mange løbere og trænere vil være interesserede i at læse om metoden.