Gå til indhold"En visnet blomst i hæderskrandsen" : historien om desertører og mytterister fra slaget på Reden 1801


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

170 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2012

genre/form

bibliografiOriginaludgave

2012


Beskrivelse


Fortælling om stabskaptajn Niels Westerholt og kaptajnløjtnant Philip Schultz, der deserterer fra linieskibet "Sjælland" efter tapper kamp i de sidste minutter af slaget på Reden 2. april 1801. Et valg, der resulterer i dødsdom, af kongen dog omstødt til landsforvisning


Anmeldelser (6)


18. jan. 2013

Målgruppe er historisk interesserede læsere, især de som holder af skumsprøjt fra dansk orlogshistorie. Opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

Når man skriver om søslag og krigshistorik er fokus ellers oftest på dem, man umiddelbart udnævner til helte. Her den unikke fortælling om stabskaptajn Niels Westerholt og kaptajnløjtnant Philip Schultz, der deserterer fra linieskibet "Sjælland" efter tapper kamp i de sidste minutter af slaget på Reden 2. april 1801. Et valg, der resulterer i dødsdom, af kongen dog omstødt til landsforvisning. Ligeledes fortælles om et mytteri på blokskibet "Cronborg", hvor skibets styrmand Andreas Møhl nægter at følge den kommanderende officers ordre, og begår mytteri. Bogen følger kronologisk slagets gang fra og med "Kongedybet kl. 14. april 1801". Stilen er velskrevet og flydende. Om den hårfine balance mellem hæder som helt eller dødsdommen som desertør vidner bl.a. ord fra bogens forfatter om: "Det er meget lidt, der skiller helte fra skurke. Det er tankevækkende, at hvis Phillip Schultz og Niels Westerholt havde holdt ud en god halv time mere og kæmpet indtil slaget på Reden var helt slut, var de blevet overøst med hæder og ære".

Andre bøger er fx en skolebog som Slaget på Reden af Jørgen Hartung Nielsen eller den akademiske Slaget på Reden af Ole Feldbæk. Sidstnævnte beskriver også de to officerers desertering.

Spændende orloghistorie med et mindre publikum på mange biblioteker.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard

d. 9. feb. 2013

Kristeligt dagblad

Af

Claus Mechlenborg

d. 12. feb. 2013

Tidsskrift for søvæsen

Af

Hans Christian Bjerg

Årg. 184, nr. 1 (2013)

Marinehistorisk tidsskrift

Af

Poul Grooss

Årg. 46, nr. 3 (2013)

Krigshistorisk tidsskrift

Af

Lars Bærentzen

Årg. 49, nr. 2 (2013)


Informationer og udgaver

Bog

2012

Ebog

2012